Praktikus pakolás titka pár napra

A pakolási pánik szerintem nem csak nekem ismerős. Ilyenkor kerülnek be a bőröndbe pluszcipők, a “csak még egy pólót viszek” és a “biztos hideg lesz pulóverek”.

 

Pár napra sokkal nehezebb pakolni, mint mondjuk 2 hétre. Számomra ez mindig nagy kihívás. Nem csak a fapados légitársaságok súlykorlátozása okoz gondot, hanem az öltözködési kényszerem is megnehezíti a feladatot.

Muszáj volt szigorítanom a szabályokon, hogy ne vigyek felesleges dolgokat, amiket még otthon sem veszek fel, csak a végső hajrában jó ötletnek tűnt betuszkolni abba a pici résbe a bőröndben.

A legfontosabb az úti cél, és ha nem is pontosan de nagyjából a programok megtervezése, hogy mit fogok, fogunk csinálni. A pakolás hevében hajlamosak vagyunk  elfelejteni, hogy a nyaralás helye és jellege sok ruhás kérdésre megadja a választ. Ha az idő nagy részét hason fekve töltjük fürdőruhában, akkor egyértelmű, hogy felesleges az a dögös ruha amit csak szilveszterre vettünk, és bár jól mutatna a tengerparton, nem fogja látni a napot.

A következő lépés az időjárás feltérképezése. Erről szerintem nincs mit mondanom, ha esni fog akkor bizony akkor is esni fog, ha hivatalosan mi nyaralunk és sütnie kéne a napnak.

Ruhák pakolásakor, mindig szettekben gondolkodom, a programoknak megfelelően tervezem meg, hogy miben mennék várost nézni vagy hajókázni. Egyébként nagyon sokat spórolok vele időben is, mert nem kell azzal foglalkoznom, hogy mit is vegyek fel, ettől is kikapcsolódás, nem kell órákig azzal foglalkozni, hogy “nincs egy rongyom se” .

Az utazáshoz kitalálom mit vegyek fel, lehetőleg a vastagabb dolgokat mint a farmer, kabát, sportcipő így azt nem kell bepréselnem, és ez lesz a kiindulási pont.

Fontos, hogy minden kombinálható legyen mindennel. Nem viszek magammal olyan dolgot amit csak egy valamihez tudok felvenni, mert ha mondjuk valami baleset éri vagy nem olyan az időjárás akkor oda a jól megtervezett öltözet, és csak a  helyet foglalta, és még fel is bosszant. A sokféle minta nehezebben kombinálható, és a végén jóval több holmi kerül a bőröndbe mint kellene, így azokat ha lehet elkerülöm. És bár nagyon szeretek színesen öltözködni, leszűkítem a keretet maximum 3 színre, így nem eshetek abba a hibába, hogy ott már mégsem tetszik a zöld nadrágomhoz a rózsaszín felsőm és azon bosszankodom, hogy nem hoztam hozzá el azt a cuki kis fehér felsőt, mert az sokkal jobb lett volna. Természetesen a farmer nem számít a három színbe, a farmer mindig kivétel minden alól. A ruhák anyaga is fontos, mert hát a vasaló az nem fér bele a fapados 20 kilóba, na meg persze a bőröndbe sem. Csak olyan helyre érdemes kényes ruhát vinni ahol van lehetőség vasalásra, de bevallom otthon sem szeretek vasalni és az országhatár átlépésével sem jön meg a kedvem. Szóval én inkább kiejtem az ilyen dolgokat. A jó öreg vékonyan hajtom, és a végén ráülök, hogy lapos legyen módszer helyett most kipróbáltam a feltekerem trükköt. Nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy ez helytakarékosabb, de már nem pakolok újra.

A fehérnemű is logikus a napok függvényében. Jó néhányan szorulunk sajnos a melltartó használatra, így erre is kell gondolni, a legjobb egy testszínű az minden ruhával működik. Persze ha van olyan ruha ami extra törődést igényel, mert olyan a háta vagy a szabása akkor arra is kell gondolni.

A komplett szetthez hozzátartozik a cipő és a kiegészítők is. A cipő a legnehezebb feladat hiszen mind tudjuk, hogy szeretem a cipőket, de sajnos a rövid kiruccanásokon cipő stop is van. A színstop miatt az a jó, hogy minden cipő amit választok valószínű passzolni fog bármelyik ruhához amit bepakolok. A vége egy magassarkú, csak az íze kedvéért, mert nem valószínű, hogy ezt fogom a legtöbbet használni, de azért mindig jól jön ha van egy. Ezenkívül még legfeljebb két kényelmesebb cipő jöhet velem.

Talán az ékszerek foglalják a legkevesebb helyet, ezért azzal kicsit bátrabb vagyok, persze nem borítok mindent ész nélkül  a maradék helyekre, mondván az úgyis arra van. Azonban  egy cipő váltással és egy extravagáns ékszerrel a városnézős ruhából könnyen varázsolhatunk csinos vacsorához vagy koktélozáshoz való szettet. Ezt a lehetőséget ki kell használni. Ezeket a legjobb egy sálba, vagy pólóba csomagolni, így nem fognak összetekeredni.

Jöhetnek a pipere holmik. Mivel a való életben sem vagyok egy smink bajnok, nem valószínű hogy ott fogok megtanulni “Kardashianosan” sminkelni. Teljesen felesleges újdonságokat pakolni, a jól bevált mindennapi használati tárgyak, és nem több. A folyékony, törékeny dolgokat a biztonság kedvéért  egy kis tasakba is érdemes beletenni, ha baleset érné, akkor ne okozzon még nagyobb károkat. Ha pedig van rá lehetőség érdemes a cipőkbe belerakni, így kevesebb az esély, hogy eltörik és még plusz helyet sem foglal. Én sampont, tusfürdőt nem szoktam magammal vinni, mert általában ott is be tudom szerezni kisebb kiszerelésben amire szükségem van, ha erre nincs lehetőség akkor a drogériákban az utazó kiszereléseket érdemes venni, teljesen felesleges nagyobbat vinni.

Az egyéb dolgok, a személyes holmik. Ezek a kézi táskában landolnak. A biztonság kedvéért mindig nagy táskát viszek, amibe belefér még egy plusz kisebb táska is, és valljuk be visszafelé mindig több dolog utazik mint odafelé. Az utazás jellegétől függ, de egy könyvet azért elviszek, általában soha sem nyitom ki, de azért az illuzió, hogy majd olvasni fogok legalább elkísér. Ha egyedül utazunk, és hosszú az út akkor azért valamit mindenképpen érdemes vinni. De én szeretek ilyenkor ott helyben venni valami újságot, bár ez csak a visszafele úton használható. Az apróságokról szeretek listát írni, amit gyorsan le tudok ellenőrizni az indulás előtt. Iratok, töltő, szemöldökcsipesz, szemüveg kinek mire van szüksége.

 

Tags:
,