A farmer, ha passzol …

akkor nagy baj nem lehet.

A farmer története Amerikában vette kezdetét, ahol Jacob Davis szabómester megbízást kapott, hogy készítsen egy favágó számára erős és tartós munkaruhát. Davis az anyagot Levi Strauss San Fransico-i kereskedőtől rendelte meg, az eredeti feljegyzés szerint 1870-ben. Davis az anyagot a varrásoknál, különösen a zsebek környékén szegecsekkel erősítette meg, hogy minél tartósabb legyen majd a nadrág. A ruhadarab akkora sikernek örvendett, hogy három évvel később már férfi és női munkások egyaránt viselték. Ekkor Jacob Davis és Levi Strauss társult egymással és elkezdték gyártani a Levi’s farmernadrágokat.

 

Az 1980 és 1990 között tartó időszakban a farmeranyag a divatban is megvetette a lábát. Olyan divattervezők kezdtek ugyanis dolgozni vele, mint Calvin Klein, Georgio Armani vagy Gianni Versace. Ekkor már egy jóval letisztultabb, elegánsabb, sötét színű farmeranyaggal dolgozhattak, amely jóval puhább volt, mint 1870-ben a munkások vastag és nehéz farmerjei. A kényelem és az esztétika kettőssége gyorsan növelte a farmerok keresletét világszerte. Amíg nálunk csak a pult alól lehetett hozzájutni, és hordani sem volt nagyon szabad, addig a világ túlsó felén már komoly elismerést ért el. Mára a divat meghatározó kellékévé nőtte ki magát a farmer. Már szoknyák, kabátok, cipők, táskák és sok más divatkellék készül belőle, illetve találhatunk vékonyabb, vastagabb anyagokat, nyárit vagy télit.

A divat sok más meghatározó anyaga mellett a farmer  örök kedvenc marad, hiszen minden ember talál a kedvének és alkatának leginkább megfelelő darabot a hatalmas kínálatból. Hogy ne vesszünk el a kínálatban, nézzünk meg néhány alap fazont.

 

A trapéz a ’60-as évek ’70-es évek kedvence
Az 1960-as évek hippijei a lázadás jelképeként hordták a farmert, mely később a szabadság és az ellenállás szimbóluma lett. A hippikorszak emble­matikus darabjára jellemző, hogy felül, a combunknál szűk, míg a szára alul nagyon kiszélesedik. Az alacsonyak és a molettebbek kerüljék ezt a fazont, mert ez nem nekik való. A magasabbak viszont arra ügyeljenek, hogy a farmer szára megfelelő hosszú legyen, és túllógjon a bokájukon. Magas sarkúval vagy vastag talpú cipővel mutat a legjobban ez nem kérdés.

Straight leg  az egyenes szárú
Ez az egyik olyan szabás, amely szinte mindenkinek jól áll.
A csípő, illetve a fenék tájékán szorosabb, a térdünkig követi a testünk vonalát, de ránk feszül. A térdünktől pedig ugyanazt a szélességet hozza, innen ered az elnevezése is. Lapos és magas sarkúval, edzőcipővel, bokacsizmával is jól mutat, de hosszú szárú csizmával semmiképpen se viseljük.

Bootcut
Ez a farmer félúton van a trapéz és a slim között: a szára ugyanis épphogy kiszélesedik. Ez a nagyon kényelmes fazon mindenkinek jól áll.  Kis kabáttal mutat a legjobban ami derékig ér. Húzzunk hozzá sportcipőt vagy lapos bokacsizmát, szandált mindent meghálál.

Slim 
A szűk és egyenes szárú nadrág sokunk kedvence, hiszen egyszerre kényelmes és csinos viselet. Tévedés, hogy molettek nem viselhetik, hiszen egy bő, csípőig érő felsővel karcsúsítja az embert. A vékonyabbak válasszanak olyat, amely magasított derekú, és pólójukat vagy blúzukat bátran tűrjék be. Ehhez a típusú farmerhez bármilyen cipőt felvehetünk a lapostól egészen a magas sarkúig.

Mom jeans 

Magas derekú, bő csípőjű, alul szűkülő farmer a mom jeans, ami nem kötelezően egy anyuka nadrág. Nem kötelező a soványság, de annak fog a legjobban működni akinek hangsúlyosabb a dereka. Viseljük pólóval és tornacipővel, formálisabbá egy fehér inggel párosítva válik, télen egyenes szabású szövetkabát illik hozzá a legjobban.

Jeggins
Vastagabb cicanadrág (leggings), amely farmer- anyagból készül. Sok esetben felül gumírozott a dereka. Határozottan nem minősül nadrágnak, így csak óvatosan bánjunk vele.

Boyfriend
Nem összekeverendő a párunk nadrágjával, az nem fog olyan jól mutatni. Ezt az egészen bő farmert – csípőn-combon-lábszáron egyaránt laza szabású – felhajtva hordjuk. Többféle változata van, de mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illőt. Teltebbeknek javaslom az egy számmal nagyobbat, mert ha feszül akkor kövérít és nem kegyelmez. Hosszú szárú csizmával ne viseljük, de más lábbelikkel bátran, magas sarkúval dögössé tehetjük ezt a sportos fazont is.

Skinny
A skinny farmer bizony nem a slim farmer. Tudom, hogy felesleges a variálás, mégis megtették, így muszáj megszoknunk azt, hogy két teljesen külön fazonról beszélünk.  A skinny szabása a test vonalát követi. Szépen nyújtja az alakot, így szinte minden típus ajánlható. A molettebb hölgyek ha ragaszkodnak az ilyen típusú nadrághoz, sötét vagy fekete színű darabot válasszanak. Az alacsonyabbak pedig igen szerencsések, ha találnak egy olyat aminek a szára felhajtott és kontrasztos, ez már-már gazella magasságokba emelheti őket.

Reméljük, hogy segítettünk kiigazodni a nagy farmer dzsungelben, és mindenki bátrabban nyúl a neki legjobban passzoló farmerhez a mindennapokban.

 

Tags:
,