Váltsuk meg a világot!…de előtte rúzsozzunk

Az első ajakszínezőket már az 5000 évvel ezelőtti Mezopotámiában is ismerték, ahol féldrágaköveket zúztak porrá, és ezekkel festették az ajkakat a nők és bizony a férfiak is.
Az iszlám reneszánsz idejében 1000 körül az andalúz arab tudós, Abu al-Kaszim al-Zahravi  alkotta meg az első, tömör, rúd formájú, illatosított rúzst.
Európában a 16. században, I. Erzsébet angol királynő ideje alatt vált népszerűvé, aki maga is előszeretettel festette vérvörösre ajkait. Később azonban a rúzst és a sminket általában az ördög művének tartották, 1770-ben az angol parlament például törvényben ítélte el azokat a nőket, akik „sminket használva csábítják el a férfiakat”. A rúzst még az 1800-as években is a prostituáltak és a színészek eszközének tulajdonították. 1927-ben egy francia vegyész, Paul Baudecroux tartós, „csókálló” rúzst alkotott Rouge Baiser néven, amelyet azonban később betiltottak, mivel nem lehetett eltávolítani az ajkakról.
A rúzs a második világháború idején tért vissza. A hollywoodi filmeknek köszönhetően vált igazán népszerűvé, és azóta is előszeretettel használjuk.

Nem is gondolnátok, de az, hogy milyen színű rúzst használsz nagyon sokat elárul rólad.

Vörös:

A vérvörös rúzs kétségkívül a legegyértelműbben hordozza azt a szexuális üzenetet, melynek hordozására a rúzsok hivatottak. A vörös rúzs szerelmesei kreatívak, célratörőek. Nagyon szenvedélyesek és szeszélyesek. De az is tény, hogy igénylik a pozitív megerősítést, és a visszajelzést másoktól.

                                                                                                   Impulse 

Nude:

Nagyon optimista, aki ezt a színt részesíti előnyben, mindig igyekszik a legjobbat meglátni. Szerető és gondoskodó személyiségek, akik elvárják a körülöttük levő emberektől is ugyanezt. Fontos számukra a természet, és a körülöttük levő világra is figyelnek.

                                                                                                       Latte

Narancsos:

A narancsosabb árnyalat kedvelői mélyen törődnek a barátaikkal, és családjukkal. Mindig ott vannak, ha szükség van rájuk. Nem veszik túl komolyan az életet, mindennek a vidámabb oldalát nézik. Nagyvonalúak mind az idejükkel, mind az energiájukkal amit másokra fordítanak.

                                                                                                   Marilyn

Rózsaszín:

Igazi társasági emberek, tele energiával. Imádják az életet és meg is élik. Szerintük mindenkinek kell egy barát, aki meghallgatja, és ők magukra is vállalják ezt a feladatot.

                                                                                                       Joy

Lila:

Független, öntudatos nő, akinek a legfontosabb az életben saját maga. Nem hagyja, hogy mások irányítsák az életét. titokzatosságot sugároz, és megközelíthetetlennek akar látszódni mások számára.

                                                                                               Plum Royale 

Az illusztrációnak használt rúzsokat  KAP palettáról választottam.