Utazási tippek Norinától…

Ruzsa Norinát régóta követem az Instagramon.

Utazási szenvedélyét teljesen át tudom érezni, és az, ahogyan ezeket képekben megörökíti, az pedig lenyűgöző. Járjon bárhol is a világban, csodás fotókkal és élményekkel tér haza. Ami pedig szuper, hogy Norina szívesen segíti a követőit is hasznosabbnál hasznosabb tippekkel , amit most nekünk is elküldött egy cikkben összefoglalva.

 

Ha Ti is szerettek utazni és új dolgokat felfedezni, vagy csak inspirálódásra vágytok, akkor kövessétek Norina profilját:

https://www.instagram.com/norinaround és olvassátok el bevált tippjeit!

Travel tip #1

 

Szállj meg Airbnbn keresztül.
Én jobban preferálom az Airbnb szállásokat. Ultra jó lakásokat lehet találni, kiváló helyeken. A szűrők segítségével pedig, minden fontos paramétert be tudok állítani, hogy a megfelelő lakást/szobát, a számomra megfelelő árban és az általam kívánt lokációban találjam meg. Tökéletes választás akkor is, ha családdal utaztok, mert ebben az esetben nézhettek teljes apartmant, de ha az a fontos, hogy mondjuk, egy barátnőddel minél kevesebbet költsetek a szállásra, akkor szobát is ki tudtok venni. Ilyen esetekben a szoba zárható és a közös helyiségeken kell a többi lakóval osztoznotok. Hugival sokszor szálltunk már meg így, mert tudtuk, hogy kb. semmit nem fogunk a helyen tölteni, de a párommal már inkább teljes apartmanban gondolkozunk. Sokat lehet spórolni, ha ezt a szállásformát választod. A hostok nagyon kedvesek szoktak lenni, és sokat tudnak segíteni, hogy mit érdemes megnézni a környéken, vagy, hogy hol érdemes enni, a helyieknek mik a kedvenc helyeik.

Travel tip #2

 

Állítsd össze előre, hogy mit mivel fogsz felvenni.
Volt pár olyan utam, hogy az utolsó pillanatra hagytam a pakolást, így a ruhakérdést is, végül totál olyan ruhákat vittem magammal, amikben nem éreztem jól magam. Később, visszanézve a képeket azt gondoltam, hogy bárcsak hamarabb gondolkodtam volna. Most már előre összeállítom a szetteket, és pontosan tudom, hogy melyik nap mit és mivel fogok felvenni. Sőt, extra nevezetességekhez előre tervezek, ha pl. azt szeretném, hogy passzoljon az elképzelt képhez az outfitem.

Travel tip #3

 

Tanulj meg néhány helyi kifejezést.
Egy sima köszönöm vagy sajnálom, esetleg kérem, teljesen megteszi. Ha tudsz néhány helyi kifejezést, sokkal könnyebben tudsz ismerkedni, kedvesebbek is lesznek veled az emberek, az akcentusod pedig garantáltan mosolyt fog csalni az arcukra.

Travel tip #4

 

Élj az online utasfelvétel lehetőségével.
Egyszer az mentette meg az életem, hogy már otthon, online becsekkoltam a repülőre, így nem kellett totojázni a reptéren, és bár késésben voltam, de simán elértem a gépet. Azóta az eset óta mindig online chekolok be és nyugisan érkezem a repülőtérre. Fontos azért megjegyeznem, hogy a biztonsági ellenőrzés sora is be tud olykor állni, tehát ne úgy érkezzünk, hogy teljesen kicentizzük az időt.

Travel tip #5

 

Legyen másolatod a dokumentumaidról!
A fontos dokumentumaidról, iratokról legyen másolatod, és legyenek elektronikusan elérhetőek. Nálam a repjegyek, a személyim, az útlevelem és a biztosításhoz szükséges dokumentumok többször is ki vannak nyomtatva, rajta vannak a telefonomon kép formában és e-mailben is elérhetőek. Amikor az USA-ban jártam, akkor tettem meg először ezt az óvintézkedést, és azóta is tartom ezt a szokásomat, mert sosem lehet tudni…

Travel tip #6

 

Vedd meg a belépőket vagy foglalj online.
Ha tervezel bármilyen fix programot, múzeumlátogatást, akkor vedd meg rá a jegyet online. Egyrészt, sok helyen kapsz kedvezményt online vásárlásra és kártyával is tudsz fizetni, amivel gyűjtheted a repülési pontokat (pl. Wizz kártya), másrészt foglalhatsz fix időpontot, így elkerülheted a sorban állást. Plusz, biztosan be fogsz jutni. Érdemes viszont előre gondolkozni! Sajnos Milánóban nem tudtam megnézni Az utolsó vacsora c. festményt, mert bár előtte pár héttel néztem az online vásárlási opciót, de már minden jegy el volt adva előre 2 hónappal. Ugyan ez vonatkozik pl. éttermekre is, sok helyen tudsz online foglalni, és nem kell sorban állnotok. (Gyerekekkel én csak is így utaznék.)

Travel tip #7

 

Írd le a szállás címét magadnak, mielőtt megérkeznél.
Írd fel magadnak a címet, ahol meg fogsz szállni, vagy legyen róla papíros másolatod.
Mit csinálsz, ha megérkezel, és véletlenül bekrepál a telefonod és a laptopod? Én úgy is jártam már, hogy uberben ültem és nem tudtam behozni az e-maileimet, hogy el tudjam mondani a címet. (valami gond volt a netemmel) Ha elhagyom a szállást, akkor is ügyelek erre, vagy, ha szállodában szálltam meg, akkor viszek magammal egy prospektust, így bármi történjék, vissza tudok jutni a szállásra. (pl. lemerül a telefonod és nincs nálad töltő sem)

Travel tip #8

 

Szállás megtalálása 2.0
Mindig nézd meg Google térképen a szállásod helyét és mentsd el a lokációt a telefonodba. Így, mindig meg fogod találni a haza vezető utat.

Travel tip #9

 

Olcsó repjegyek
Amennyiben nem számít, hogy hova utazol, csak szeretnél valamerre menni, akkor a Skyscanner ’Minden célállomást mutat’ beállítást érdemes használnod, hogy megtaláld a legolcsóbb jegyeket bármelyik repülőtérről indulva. Ez a kereső beállítás kilistázza a legolcsóbb repülőjegyeket a helyi reptérről indulva, a legolcsóbbtól a legdrágábbig.

Travel tip #10

 

Kóstolj bele a helyi konyhába.
Ízlelj meg mindent az utazásaid során, főleg akkor, ha nem tudod mi is az. Kérdezz körbe a helyieknél, hogy mit ajánlanak, ők tudni fogják a tutit! Egyél utcai helyekről is, ahol óriási sorok állnak. Az a sok ember csak nem tévedhet. Ne csak láss, ízelj is körbe a világban, amennyi nemzet, annyi féle konyha.

Travel tip #11

 

Szállás a városcentrumon kívül.
Hogyha nagyvárosba utazol, mint pl. New York vagy Róma, akkor érdemesebb a belvárosi részen kívül szállást foglalni, mert egy csomó pénzt tudsz ezzel spórolni. A tömegközlekedés pedig könnyen elérhető, megfizethető és gyors.

Travel tip #12

 

Jó cipő, jó helyekre visz.
Szerezz be egyet mindenképp!

Sokat sétál az ember, mikor utazik. Ne sanyargasd a lábaid. Szeresd őket annyira, ahogyan ők szeretnek, s csodás helyekre fognak vinni téged!

Travel tip #13

 

Utazz helyi busszal is.
Így olyan oldalait fedezheted fel a városnak, amit metróról nem láthatnál, és olyan emberekkel sodorhat össze az élet, akikkel sosem találkoznál egy taxi vagy uber hátsó ülésén.

Travel tip #14

 

Jó fotók? Kelj fel korán.
A legegyértelműbb ajándéka a korán kelésnek, hogy senki nem lesz körülötted, aki bele mászna a képeid készítése során és nem lesz tele turistával, sem csoportokkal az adott nevezetesség. Kisgyermekeseknek érthető, hogy ez sajnos nem opció.

Travel tip #15

 

Csavard fel, ne hajtogasd a ruháidat.
Ha jó szorosan, vékonyan, a megfelelő technikával felcsavarod, kevesebb helyet fognak foglalni a ruhák. Plusz, nem lesznek olyan gyűröttek sem, mintha hajtogattad volna őket.

Tags:
, , ,