Gyerekbiztos díszek az ünnepekre

Idén az évek során összegyűjtött gyönyörű, üveg karácsonyfadísz kollekcióm a dobozában marad és alszik még egy évet a hűvös pincében. Biztos vagyok benne, hogy Mimi meg szeretné puszilgatni a szárnyas malacot, teadélutánt tartana az angyaloknak és magához ölelné a jó öreg szakács Mikulást.

Szuper délutáni programot találtam ki tegnap: készítsünk új díszeket a karácsonyfánkra. Így idén duplán kihasználtuk a sütiszaggatókat, nééézd!

Gyerekbiztos díszek hozzávalói:

1 egység étkezési keményítő

2 egység szódabikarbóna

1,25 egység víz

Az egység jelen esetben nálam 2 dl volt.

1. Első lépésként  – miközben Mimi elfogyasztotta a reggeli tojásrántottáját és kakaóját –  összekevertem 1 egység étkezési keményítőt, 2 egység szódabikarbónát és 1,25 egység vizet egy lábosban.

2. Elkezdtem összefőzni folyamatos kevergetés közben az egészet. Először bugyborékolt, aztán csomósodott (itt majdnem feladtam!), majd darabos burgonyapürére hasonlított (itt már szentségeltem!), végül egy már nehezen keverhető masszává vált (itt kezdtem el reménykedni abban, hogy sikerült!).

3. Ekkor gyorsan egy alufóliába tettem a masszát, mert hallottam róla, hogy hipp-hopp szárad. A másik villámgyors művelet a lábos beáztatása volt! Khm…

4. Nagyjából 5-6 órán át pihent a tészta légmentesen becsomagolva, és a déli alvás után már kezdődhetett is a móka!

5. Mintha nem is a délelőtti rakoncátlan sűrű t@konnyal néztem volna farkasszemet: formázható, lágyabb gyurmához hasonlít a kihűlt massza, ami nem ragad, könnyedén kinyújtható. Mielőtt a díszeket kisszaggatam pecséttel, fogpiszkálóval, fenyőággal, rozmaringgal mintáztam. Így érdekes struktúrákat varázsolhatunk.

6. A díszek kiszáradása nagyon hosszadalmas, nálunk 18 órát pihentek. Nem ajánlott fűtőtesttel vagy sütővel gyorsítani ezt a folyamatot, mert könnyen reped, deformálódik. Türelem! 🙂

7. Közel 200 darab csillogó hópihe fogja idén díszíteni a karácsonyfánkat és bőven jut még az ajándékok dekorálására is.

Írta: Endrész Tímea

Az eredeti cikket ITT találjátok.

Tags: