Alkoholmentes karácsonyi italok

Megvan az az érzés amikor nem ehetsz vagy ihatsz valamit? Egészen biztos, hogy azt fogod megkívánni!  A várandósságom idején így voltam az alkohollal. Annyira kívántam, mintha legalábbis azelőtt minden hétvégén azt szürcsöltem volna. Két tipikus ünnepi italra hoztam egy-egy alkolmentes variációt, hogy kismamaként vagy szoptatós anyukaként se lógjunk ki a sorból a koccinásnál.

Gyermekkorom egyik karácsonyi emléke, hogy a nagymamám házi tojáslikőrrel kínálja végig a vendégeit. Nem értettem, hogy tudják a felnőttek a tojást meginni? Pfúúúj! Ma már nincsenek kérdéseim. 🙂
Alkoholmentes tojáslikőr (két variációban)
Hozzávalók (2 adaghoz):
2 dl kókusztej
2 dl mandulatej
4 tojás
3 evőkanál méz
2 db vaníliarúd
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt fahéj
egy csipet só

Első lépésként a tojásokat lazán verjük fel egy edényben,  kaparjuk ki hozzá a vanília magját (a dolgosabb háziasszonyok elkapkodták a közértből az összes vaníliarudat, így 2 kupaknyi vanília aromával helyettesítettem) és keverjük össze az összes többi hozzávalóval, majd tegyük fel főni folyamatos kevergetés mellett. Amikor felforrt, vegyük le a tűzhelyet takaréklángra és a vanília héját távolítsuk el. Nagyjából 5 percig alacsony lángon kavargatva főzzük tovább. Vigyázzunk, az alja könnyen leég, a tojás könnyen becsomósodik! Amikor kellően homogén lett az ital, öntsük át egy üvegbe.

+1 TIPP Amennyiben vegánok vagyunk, a tojást hagyjuk el, a mézet pedig cseréljük le juharszirupra. Így az italunk nem lesz sűrű és sárga, viszont a fűszerezés könnyedén visszahozza a karácsonyi hangulatot.

Miután kihűlt egy jól záródó üvegben legalább egy éjszakát pihentethetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Hidegen és melegen is isteni mindkét variáció!

Már javában tart az adveni időszak, a karácsonyi vásárokban csalogat a forralt bor illata. Arra az esetre, ha nincs egy palack gyárilag alkoholmentesített bor a kezünk ügyében, házilag is könnyedén készíthetünk magunknak mentes forró italt.
Alkoholmentes forralt bor  

Hozzávalók:
szőlőlé (opcionális, hogy fehér vagy vörös)
méz
fahéj
szegfűbors
szegfűszeg
csillagánizs
narancs

Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat. A szőlőlét ugyanúgy fűszerezzük, mintha bor lenne, ízlés szerint mézzel édesíthetjük. Én egy liter szőlőléhez fél-fél mokkáskanál őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget, negyed mokkáskanál szegfűborsot és 2 db csillagánizst tettem. Nem hagyjuk felforrni az italt, csak jól felmelegítjük! Egy termoszba töltve már csatlakozhatunk is a karácsonyi vásár forgatagához.

Egészségünkre!

Írta: Endrész Tímea

Az eredeti cikket ITT találod.

Tags: