Te hogy segítesz?

#tehogysegítesz?
#temitteszelhogyjobblegyen?

 

MIS mamik. Ezek vagyunk mi. Összetartunk, segítünk egymáson. Számos olyan poszt volt már, amikor valakit közösen sikerült kihúzni a bajból, vagy csak egy-két bátorító mondattal elindítani a megfelelő út felé. Karácsony közeledtével viszont azt hiszem, kicsit érzékenyebbek vagyunk mi mindannyian mások problémáira. Ki cipős dobozokat tesz össze, ki pénzt utal, ki pedig tartós élelmiszert vásárol. Egyre gyakrabban botlunk felkarolandó ügyekbe, olyan családokról szóló történetekbe, akik mindenüket elvesztették vagy épp olyan társadalmi problémákba, amiket nagyon nehéz megoldani, de mégis hogyan tudnánk mindenkinek segíteni? Hogyan érdemes segíteni? Kit válasszunk? Mi a helyes út? Hogyan tudjuk abból a kicsiből, amit adni tudunk a legtöbbet kihozni? Jó helyre megy a támogatásunk?

Nagyon nehéz kérdések ezek és többnyire nincs rájuk helyes vagy helytelen válasz. Vannak viszont olyan lehetőségeink, amik kézzelfoghatóak, egyszerűek és gyorsak.

 

Először arra gondoltam, összeszedem azokat a kezdeményezéseket, amiket érdemes lehet támogatni. Javában gyűjtöttem össze gondolatban az általam ismert ügyeket, amikor rájöttem, hogy ez lehetetlen feladat, ezért inkább a szakmai szempontrendszeremet osztom meg veletek, ami az évek során egybemosódott az egyéni gondolataimmal.

 

Szóval hogy is csinálom én? Személy szerint az aktuális anyagi helyzetünk függvényében egyensúlyozni szoktam a környezetemben felbukkanó lehetőségek és a nagyobb, célzott programok között. Ilyen nagy, ismert programok például a Magyar Élelmiszerbank Egyesület gyűjtései (idén bámulatos eredményt értek el, közel 57 000 élelmiszercsomagra elegendő
tartós élelmiszert gyűjtöttek össze), a Cipősdoboz akció, az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. kampánya vagy a Vöröskereszt gyűjtése. Ezeket azért szeretem támogatni, mert tudom, hogy olyan ellenőrzött helyekre juttatják el a segítséget, ahol valóban szükség van rá – sajnos láttam már példát arra is, ahogyan segítenek. Egészen megható a rátermettség, a gyorsaság, a sok lelki segítség, amit adni tudnak krízishelyzetben.

De ne csak a karácsonyi lehetőségekről beszéljünk, hiszen az év 365 napból áll és a rászorulóknak nem csak karácsonykor jön jól segítség. Számos civil szervezet küzd azért, hogy tevékenységét fenn tudja tartani éveken keresztül és az általuk kitűzött célhoz
közelíthessenek. Forrásuk erre viszont általában nem előrelátható ütemben érkezik. Jó hír azonban, hogy a nagyvállalatokra egyre gyakrabban jellemző, hogy olyan pályázati programokat írnak ki, melyekkel egy jó ötlet megvalósítására könnyebb pénzt szerezni. Ilyen és hasonló programokat írt már ki például (abc sorrendben akik eszembe jutnak, hogy ne legyen vita és részrehajlás 🙂 ) az Auchan, a dm, az Eon, az Invitech, a Tesco és a Vodafone is. Itt nem egy EU-s pályázatra kell gondolni millió kitöltendő oldallal, hanem például egy egészségnap tartására, vagy egy életveszélyes/ósdi ovis játszótér felújítására írt projektről.

Felmerül a kérdés, hogy személy szerint mi ebben hogyan tudunk segíteni? Járjunk nyitott szemmel, lessük a pályázati lehetőségeket, merjünk nagyot álmodni, mondjuk el a szülői munkaközösségi ülésen az ötletünket és győzzük meg társainkat, hogy igen, a 100 fős ovinak is sikerülhet! Ha nincs pályázó, ezek a pénzek simán lehet, hogy bent maradnak, azt pedig nem akarjuk, ugye? Remélem, sikerült egy képet adnom arról, amit látok és azt is remélem, ti is így látjátok 🙂

Írta: Orosz Nóri

Tags: