Lehet válás után is boldog a Karácsony?

Az egész éved azzal telt, hogy eltereld a figyelmet a kudarcélményről. Már megint itt tartasz, itt állsz a szakadék szélén, gyerekkel – vagy gyermek nélkül – a csalódás tekintetében, mindegy. Nem így tervezted. Instamosolyú csillogó élet, szerelem, kacagás és rózsaszín felhők, helyette pedig a rideg magány. Én meg jövök a cikkel, ami azzal sokkol, lehet e boldog a boldogtalanság?

Arról szeretnék írni Neked, hogy válás után hogy lehet túlélni, sőt-mi-több, élvezni a karácsonyt. Középső ujjat mutatni a sztereotípiáknak, és emelt fővel koccintani Rád és a bátorságodra!

Válás után teljesen sztenderd felállás, hogy figyelemelterelő hadműveletekkel élünk túl, feladatokba temetkezünk, hogy a fájdalommal ne kelljen foglalkozni.

Az év vége azonban a lelassulásé, ilyenkor nem (vagy nem annyit) dolgozunk, ráadásul egyre hidegebb van, kuckózós idő, a figyelme mindenkinek picit befelé irányul, önmagán pihen.

Na most, válás után, van pár dolog amit az ember nem akar átélni: például a szeretet ünnepét úgy hogy ő maga éppen a szeretet hiányát szenvedi. Ezen kívül a befelé-figyelés sem egy kedvenc program, hiszen belül ilyenkor túlnyomórészt romokat látunk, amik eltakarításra várnak. Nagyon ritka, hogy valaki örülni tudjon a hadiállapotot követő belső káosznak, pedig valahogy innen indul a megoldás…

Az én megoldási stratégiám más, mint amit ilyenkor klasszikusan illik mondani.

Nem hiszek a figyelemelterelésben!

Nem hiszek a műmosolyban!

És abban meg pláne nem hiszek, hogy mindent ki kéne bírnunk!

De annál inkább hiszek az őszinteségben.

Hogy kimerjem mondani magamnak, hogy szarul vagyok.

A Karácsony az önszeretet ünnepe, ami azt jelenti, hogy őszinte vagyok magammal.

Előbb-utóbb úgy is eljön a szembenézés pillanata, és szinte biztos, hogy ez év végére fog esni, mert ekkor sokkal kevesebb pótcselekvésre nyílik alkalmunk, mint egyébként.

Ne félj a csalódott, sajgó, szomorú oldaladdal találkozni, mert ez Te vagy! Ugyanakkor, ha lehet, akkor ne várj az utolsó pillanatig és ne a Karácsonyfa alatt éld meg ezt a fájdalmat.

Mint a kukta, amikor az étel forr benne, s látod, hogy mindjárt szétrobban, ha nem történik valami… Neked is kell egy szelep, ahol okozatosan kiengedheted, ami fáj. Mert annak ki kell jönnie. Meg kell, hogy engedd magadnak, hogy fájjon.

Hatalmas erő van abban, hogy megmered élni a padlót. Az anyukámnak volt egy zseniális mondása, méghozzá az hogy zuhanás közben nem lehet felállni, előtte földet kell érni! – és nagyon igaza van. Csakhogy sokan inkább lebegünk a mélység utolsó pár centije fölött éveket, mintsem hogy igazán puffanjunk egy nagyot és onnan már csak előre…

A legnagyobb nehézség a veszteségélmény, ami automatikusan bekapcsol minden pillanatban, ami tavaly még más volt. Ezért fontos lépés, hogy rá nézz mi fáj a jelen helyzetben, mi volt régen és mi nincs ma. Csakis ezután lehet továbblépni és megtervezni az újat.

De mit tudsz tenni azért, hogy a lehető legszebb legyen a Karácsony?

Újra kell értelmezni a család fogalmát közösen a gyermekkel vagy egyedül, ha nincs gyermeked. Az ünnep mostantól az új családról szól így a készülődés öröme nem veszik el!

Jótékonyság! Ami a legjobban gyógyítja a lelket, ha az ad, aki maga is hiányt szenved.  Szeretet körforgását azonnal beindítja egy idegennek tett őszinte gesztus.

  • Megőrülés! Gondold át: Te tökéletes szeretnél lenni, vagy boldog? Én speciel boldog. Így, ha már úgy is az ember lánya kivan, mint a kutya, legalább engedje meg magának, hogy megőrüljön! Kedd délelőtt borozni? Pocsolyába ugrálni gumicsizmában? Pizsinapot tartani? Egymást kipingálni a gyerekkel? Tinderen elszórakozni egy napot? A barátnőnkkel igazi szerelmi csalódásos csajbulit tartani (fagyi, romantikus filmek + rumpuncs!) – minden jöhet.
  • Ne szívasd magad. Minden régi díszt, tárgyat adományozz el az ’előző’ életedből. Inkább csak 5 dísz legyen a fádon, de az ne emlékeztessen másra, csakis az új életedről szóljon!
  • Új hagyományok teremtése! Elejétől a végéig, a menütől, a díszeken programokon keresztül mindent tervezz(etek) újra. Formáld a saját ízlésed szerintire az ünnepet.
  • Jó emberek. Barátok és család. Ne félj segítséget kérni, és ne gubózz be. Oszd meg a nem 200%os énedet is velük, és meg fogsz lepődni mennyivel közelebb hozza az embereket egy ilyen nehéz időszak…
  • Humor. Ha humor nincs, minden helyzet nehéz, humorral viszont mindent túl lehet élni. Minden rosszban valami jó. A karácsonyfa gyalog hazacipelésében például az a jó, hogy a gyermeked látja, hogy Anya bármire képes. És ha Anya bármire képes, hát Ő is… ezen kívül egy átlag 15 kilós fa cipelése nagy meló és kerek feneket csinál, szóval a bejglit délután unásig lehet falni. 🙂
  • Látásmód. A lehetőség ott van minden napunkban, csak rajtad múlik, hogy csapásnak vagy lehetőségnek látod-e az adott helyzetet. Mindig egyetlen döntésnyire vagy egy totál más élettől, mint ami a jelened. Ezt ne feledd!

Szabad vagy és bátor. És ez a legnagyobb ajándék, amit Önmagunknak adhatunk.

További karácsonyi túlélőtippek: goodwillbarbara.hu/karacsony

Tags: